Vad är celiaki?

Celiaki, eller glutenintolerans, är en kronisk sjukdom (ingen allergi) som innebär att glutenproteinet i vete, råg och korn startar en inflammation som skadar tarmluddet i tunntarmens slemhinna. När en person med celiaki äter gluten skadas  tarmluddet vilket gör att förmågan att ta upp vitaminer, mineraler och andra näringsämnen förstörs och i sin tur leder till näringsbrist och ohälsa. Typiska symtom vid celiaki är magbesvär av olika slag, trötthet och anemi. En del glutenintoleranta kan också vara helt symtomfria. Celiaki kan även uppträda i form av hudceliaki då kraftigt kliande små utslag bildas på huden.

Vad beror celiaki på?

Den exakta orsaken till celiaki är ännu okänd, men för att det ska bryta ut behövs en bestämd ärftlig känslighet mot gluten. Eventuellt inverkar ytterligare någon annan, ännu okänd faktor, så att sjukdomen bryter ut.

Hur vanligt är celiaki?

Enligt uppgifter från Svenska Celiakiförbundet räknar man med att 1 % av svenskar har celiaki dvs. glutenintolerans. Alla som lider av celiaki har dock inte ännu fått diagnosen och antalet glutenintoleranta ökar också snabbt i takt med att diagnostiseringen utvecklas. Enligt de senaste undersökningarna kan upp till 2 % av befolkningen vara drabbad. Särskilt bland vuxna finns det ett stort mörkertal.

Hur behandlas celiaki?

Celiaki kan inte botas eller "växa bort". Den enda behandlingen är en livslång och strikt glutenfri kost. Personer som har insjuknat i celiaki kan alltså överhuvudtaget inte äta livsmedel eller mat som innehåller vete, råg eller korn. Då gluten utesluts ur kosten försvinner celiakisymptomen och så småningom läker tarmslemhinnan. Obehandlad celiaki är ofta också förenad med laktosintolerans då mjölksockret ger upphov till magbesvär. När tarmluddet återbildas förbättras i allmänhet laktostoleransen.

Kan jag avvika från dieten?

Dieten bör följas strikt genom hela livet eftersom minsta lilla mängd gluten skadar tarmens slemhinna på nytt. Det kan ta mellan ett halvår och ett år för tarmluddet att läka och obehandlad celiaki minskar motståndskraften mot andra sjukdomar. Genom att iaktta en glutenfri diet förblir celiakin symptomfri: sjukdomsrisken ökar inte och du bibehåller arbets- och funktionsförmågan.

Var kan jag köpa produkter med ren havre?

Hela Provenas sortiment finns tyvärr i Sverige. Nedan ser du hos vilken kedja du kan hitta de olika Provena produkterna som finns tillgängliga för närvarande.

Tänk på att en produkt som är ”listad” hos en grossist tyvärr inte innebär att det är en 100% garanti att alla butiker tillhörande kedjan har dessa produkter i sitt ordinarie sortiment men butikerna kan självklart alltid välja att ta in produkten som ordinarie eller ta hem den tillfälligt på kunds efterfrågan. Så om du inte hittar den produkt du söker så föreslår vi att du frågar butik om dom inte kan ta hem den. Oftast så är butikerna mycket lyhörda till konsumenternas efterfrågan.

ICA: Provena havre & morot (djupfryst bröd), Provena havre & müsli (djupfryst bröd), Provena havre & bovete (djupfryst bröd), Provena skivat bröd (djupfryst), Provena mörkt skivat bröd (djupfryst), Provena havremjöl,

Coop: Provena havre & morot (djupfryst), Provena havre & bovete (djupfryst), Provena havre & müsli (djupfryst), Provena skivat bröd (djupfryst), Provena mörkt skivat bröd (djupfryst), Provena havremjöl

Axfood: Provena havre & morot (djupfryst), Provena havre & müsli (djupfryst), Provena skivat bröd (djupfryst), Provena mörkt skivat bröd (djupfryst)

Bergendahls:  Provena havre & morot (djupfryst), Provena skivat bröd (djupfryst), Provena mörkt skivat bröd (djupfryst)