Mikä jauhoseos kannattaa valita?

             

Provena Gluteeniton Täysjyväkaurajauho on ainutlaatuinen kaurajauho, jota voi lisätä osaksi sekä suolaisten että makeiden leivonnaisten taikinaan tai käyttää sellaisenaan. Provena Gluteeniton Täysjyväkaurajauho soveltuu myös  pizzapohjiin, kauravohveleihin, piirakkapohjiin sekä leipien ja sämpylöiden valmistukseen. Täysjyväkaurajauhoja on helpompi työstää kuin Kauraisia Leivontajauhoja. 

          Provena gluteeniton jauho

Provena Gluteeniton Kaurainen Leivontajauhoa voit käyttää vehnäjauhojen tapaan niin makeassa kuin suolaisessakin leivonnassa. Nestepitoisiin taikinoihin, kuten pulla- ja lettutaikinaan jauhoja käytetään hieman vähemmän kuin vehnäjauhoja, ettei leivonnaisista tulisi kuivia. Sen sijaan murotaikinoissa, munavaahtotaikinoissa ja voitaikinoissa voit korvata vehnäjauhot samalla määrällä Provena Gluteeniton Kaurainen Leivontajauhoa. Kaurainen Leivontajauho sisältää nostatusaineita, joten se soveltuu erityisen hyvin sokerikakkupohjan, kääretortun ja pikkuleipien valmistukseen.
  
 
             
Provena Gluteeniton Suklaamuffinssimix on ihanan suklainen jauhoseos, josta saa helposti leivottua herkullisia muffinsseja vain rasvaa ja munia lisäämällä.
 
Kysyttävää? 
 
Voit lähettää palautteesi tai kysymyksesi oheisen lomakkeen kautta. Halutessasi voit myös soittaa kuluttajapalvelun numeroon 02 443 2022 (arkisin klo 8-11), muina aikoina voit jättää viestin vastaajaan tai lähettää postia osoitteeseen Raisio-konserni, Kuluttajapalvelu, PL 101, 21201 Raisio.  

Kokeilemalla rohkeasti eri jauhoja ja tekniikoita löydät parhaiten tarpeisiisi sopivimmat tuotteet ja valmistustavat. Jauhoseoksiin kannattaa myös tutustua kokeilemalla paketeista löytyviä helppoja reseptejä.

Vinkit gluteenittomaan leivontaan

Hyvät etukäteisjärjestelyt helpottavat käytäntöjä ja vähentävät vaaraa, että gluteenia sisältävää raaka-ainetta sekoittuisi valmistettavaan ruokaan tai leivonnaisiin. Gluteenittomien raaka-aineiden, astioiden, työpintojen ja välineiden tulee olla puhtaita. Gluteenittomat raaka-aineet kannattaa säilyttää erikseen alkuperäispakkauksissaan niille varatulla paikalla. Kaupassa raaka-aineita valittaessa tuoteselosteet tulee tutkia huolella.

18 hyvää vinkkiä leipojalle

 • Käytä tarkkoja mittoja ja huoneenlämpöisiä raaka-aineita.
 • Käytä leivontaan isoja kulhoja, sillä gluteenittomat jauhoseokset pölisevät tavallisia jauhoja enemmän.
 • Viljan gluteeni antaa taikinalle sitkon. Gluteenittomista jauhoista tämä sitko puuttuu, joten leivonnaiset ovat tavallista hauraampia ja murenevaisempia.
 • Leivonnan apuaineet *psyllium ja *ksantaani  antavat taikinaan sitkoa. Ksantaania ja psylliumia voidaan käyttää leivonnaisissa rinnakkain ja niitä voidaan lisätä taikinaan, vaikka niitä ei olisi reseptissä mainittu.
 • Gluteenittomien leivonnaisten rakennetta voi parantaa lisäämällä valkuaisaineen määrää, kuten maitorahkaa, raejuustoa, jogurttia tai munaa.
 • Mehevyyttä leipiin saat mm. peruna-, juures- ja hedelmäsoseilla.
 • Yhdistele erilaisia jauhoja, hiutaleita ja rouheita. Ne parantavat yhdessä leipoutumista ja saavat aikaan mehevän lopputuloksen.
 • Käytä hiivataikinoissa juurimenetelmää, saat leipään happamuutta ja lisäksi leipä kohoaa paremmin.
 • Osa gluteenittomista taikinoista saattaa olla löysiä ja helposti tarttuvia. Tärkkelys turpoaa kypsennyksessä, joten löysännäköiseen taikinaan ei kannata lisätä jauhoja.
 • Älä lisää kaikkia jauhoja kerralla taikinaan, koska eri jauhot turpoavat eri tavalla.
 • Hiivataikinoita kannattaa alustaa sähkövatkaimella tai yleiskoneella noin viisi minuuttia. Näin saat taikinaan ilmakuplia, ja lopputulos on kuohkeampi ja taikina on helpommin käsiteltävää.
 • Taikinat ovat löysiä ja tarttuvat helposti käsiin. Öljyä, kastele vedellä tai jauhota kädet gluteenittomilla jauhoilla ennen leivonnaisten muotoilua.
 • Hiivataikinoissa riittää yksi kohotus.
 • Voitele vuoat hyvin ja jauhota huolella. Käytä jauhotukseen gluteenittomia jauhoja tai hiutaleita, samoin leivitykseen ja kaulintaan.
 • Kohota leivonnaiset vasta valmiiksi muotoiltuina, ja siirrä varovasti uuniin, jotta ne eivät pääsisi laskemaan.
 • Väriä gluteenittomiin leivonnaisiin saat voitelemalla ne esimerkiksi munalla tai maidolla.
 • Suosi ohuita leivonnaisia, sämpylöitä, rieskoja muffineita, sillä gluteenittomissa leivonnaisissa maukkainta ovat rapea paistopinta ja pohja.
 • Gluteeniton leivonnainen maistuu parhaimmillaan vastaleivottuna. Leivonnaiset kannattaakin pakastaa heti jäähtymisen jälkeen.

Gluteeniton feta-pestopizza

Mittoja

1 dl vehnäjauhoja vastaa samaa määrää gluteenitonta jauhoseosta. Paistolämpötilat ovat hieman alhaisempia ja paistoaika hieman pidempi.

1 dl vehnäjauhoja= 2/3 dl perunajauhoja = 1 dl maissitärkkelystä = 1 dl riisijauhoja = 3/4 dl täysjyväriisijauhoja = 3/4 dl maissijauhoja = 3/4 dl tattarijauhoja = 1 dl hirssijauhoja = 1 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta = 2/3 dl Jyttejauhoja

1 dl luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta = 1 dl perunajauhoja = 1 1/4 dl maissijauhoja = 1 1/4 dl riisijauhoja = 3/4 dl tattarijauhoja = 1 dl hirssijauhoja

1 dl luontaisesti gluteenittomia jauhoja painaa 55 - 65 g.
1 dl vehnäjauhoja painaa 60 g.      
1 dl Provena Gluteeniton Kaurainen Leivontajauhoja painaa  65 g.
1 dl Provena Gluteeniton Kauraleipämixiä painaa 55 g.
1 dl Provena Täysjyväkaurajauhoja painaa 45 g.
1 dl Sunnuntai Gluteeniton Jauhoseosta painaa 65 g.
1 dl Sunnuntai  Tumma Gluteeniton Jauhoseosta painaa 65 g.


Psyllium ja Ksantaani

* Psylliumia käytetään gluteenittomassa leivonnassa parantamaan taikinan sitkoa. Sen avulla taikinasta saadaan myös helposti käsiteltävää; se ei murene läheskään niin helposti eikä työstettäessä tartu sormiin. Hiivalla leivottaessa jauhe lisätään leivontanesteeseen hiivan kanssa ja annetaan turvota siinä noin 10 minuuttia, jonka jälkeen voidaan lisätä jauhot. Jauhoja käytetään hieman vähemmän kuin taikinoissa, joissa ei psylliumia käytetä. Leivinjauheella kohotettavissa taikinoissa psyllium lisätään jauhojen joukkoon.

Psylliumin annostus hiivataikinoissa on 1-2 rkl/ litra nestettä ja leivinjauheella kohotettavissa taikinoissa 1 tl / 3 dl jauhoja.

* Ksantaani lisätään taikinaan jauhojen joukossa ja se toimii sakeuttamisaineena. Ksantaania kannattaa lisätä erityisesti pikkuleipätaikinoihin, sillä se tekee pikkuleipien rakenteesta kestävämmän. Myös kakkujen rakenteesta saa ksantaanin avulla entistä paremman. Ksantaani lisätään jauhojen joukkoon.

Ksantaanin annostus on hiivataikinoissa 1 ½ tl / jauhokilo, kakkutaikinassa ¼ tl / jauhokilo ja pikkuleipätaikinassa 1 tl / jauhokilo. Ksantaania käytettäessä kannattaa noudattaa pakkauksen annostusohjetta, sillä liikaa käytettynä se voi tehdä lopputuloksesta kuivan.


Vinkit antoi Raision ruoanvalmistuksen ja leivonnan asiantuntija Katja Vuorinen.